poniedziałek, 19 lutego 2018

Małe danie z brukselki w sam raz na zimową szarówkę

Zimą często korzystam z mrożonek. Mimo że na straganach dostępna jest surowa brukselka sięgam właśnie po tę mrożoną - wiem, że jest zebrana w pełni sezonu i do tego nie muszę jej obierać. :-)
Przystawka, którą widzicie poniżej robi się w tempie ekspresowym i niestety równie szybko jest zjadana. Ale czego nie robimy dla zdrowia. :-)
Śpiewająco w kuchni
Brukselka z migdałami

Składniki na 2 porcje:
opakowanie mrożonej brukselki, można użyć również surowej
2 łyżki płatków migdałów
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy


  1. Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ją nie dłużej niż 10 minut. Odcedzamy  i pozostawiamy w cieple.
  2. Płatki migdałów prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Pilnujemy, żeby zbytnio się nie przyrumieniły. 
  3. Przygotowujemy sos: oliwę, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę przekładamy do słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy do połączenia składników.
  4. Brukselkę wykładamy do miseczek, mieszamy z sosem i posypujemy płatkami migdałów. Podajemy natychmiast.
Smacznego!

3 komentarze: