Przystawka, którą widzicie poniżej robi się w tempie ekspresowym i niestety równie szybko jest zjadana. Ale czego nie robimy dla zdrowia. :-)
![]() |
Brukselka z migdałami |
Składniki na 2 porcje:
opakowanie mrożonej brukselki, można użyć również surowej
2 łyżki płatków migdałów
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
- Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ją nie dłużej niż 10 minut. Odcedzamy i pozostawiamy w cieple.
- Płatki migdałów prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Pilnujemy, żeby zbytnio się nie przyrumieniły.
- Przygotowujemy sos: oliwę, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę przekładamy do słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy do połączenia składników.
- Brukselkę wykładamy do miseczek, mieszamy z sosem i posypujemy płatkami migdałów. Podajemy natychmiast.
Smacznego!
Uwielbiam brukselkę. :)
OdpowiedzUsuńBrukselka dobra na wszystko :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-)
Usuń