środa, 29 listopada 2017

Sałatka na ciepło z pęczaku na słotę

Kiedy zimno za oknem przydają się rozgrzewające dania na stole. Najlepiej gdy funkcja rozgrzewająca nie łączy się jednocześnie ze zbytną kalorycznością. Propozycja na sycące, kolorowe i przepyszne danie poniżej.
Nie macie dziś ochoty na sałatkę? To może rozgrzewająca zupka? Zupa krem z batatów  :-)


Śpiewająco w kuchni
Sałatka z pęczaku

Składniki na 4 porcje:
200 g kaszy pęczak
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
łyżka wędzonej papryki w proszku
2 łyżki pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów w puszce
50 ml oliwy
100 g suszonych pomidorów
50 g czarnych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
100 g sera feta

1. Kaszę wsypujemy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno. Pomidory suszone osączamy z zalewy i kroimy w paski. Oliwki przekrawamy na połówki. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy.
3. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy do tego paprykę, pulpę pomidorową, suszone pomidory, oliwę, oliwki i pieprz. Mieszamy.
4. Kaszę wykładamy na talerze, na wierzchu układamy zawartość patelni i posypujemy fetą. Przyozdabiamy natką pietruszki i od razu podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz