![]() |
Kapuśniak z makaronem ryżowym |
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
główka kapusty pekińskiej
2 marchewki
4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
3/4 wywaru z warzyw
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
opakowanie makaronu ryżowego
3 łyżki oleju
3 łyżki oleju sezamowego
przyprawa do dań azjatyckich
łyżeczka mielonego chili
kolendra
pieprz
sól
1.Kapustę kiszoną odciskamy z soku. Kapustę pekińską myjemy i siekamy.Obie kapusty podsmażamy na oleju.
2. Marchewki obieramy, nożykiem do obierania warzyw kroimy na wstążki. Wrzucamy do kapusty i chwilę smażymy.
3. Obieramy imbir i ząbki czosnku. Kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw razem z bulionem, sosem sojowym i przyprawami. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy go do zupy.
5. Zupę doprawiamy olejem sezamowym, Posypujemy siekaną kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz