Zupy owocowe mają swoich zagorzałych fanów albo zdeklarowanych przeciwników. Rzadko spotyka się osobę, która nie ma sprecyzowanych poglądów na ich temat. No może oprócz tych, które jeszcze nie próbowały nigdy zupy na słodko. ;-)
Zupa którą dziś opisuję należy do gatunku kwaskowatych, choć jej charakter zależy przede wszystkim od proporcji użytych owoców oraz ilości cukru, której użyjemy do osłodzenia dania. Jej sporą zaletą jest to, że możemy ją jeść na ciepło i na zimno.
Zatem miłośnicy zup owocowych - do dzieła!
![]() |
zupa jagodowo - porzeczkowa |
Składniki:
około pół kg jagód
około 25 dkg porzeczek czerwonych
łyżka masła
cukier do smaku
śmietana/ jogurt
Porzeczki obieramy z gałązek. Jagody i porzeczki płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą. Na cały garnek wody potrzebujemy około 1/3 owoców. Gotujemy 20 minut. Dodajemy masło i słodzimy do smaku. Przed podaniem dodajemy śmietanę kwaśną lub jogurt. Można podać z gotowanym makaronem na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz