wtorek, 7 marca 2017

Zielona sałatka z brokułami - w sam raz na przedłużającą się zimę

Im dalej w marzec, tym bardziej szukam kolorów na talerzu. Ostatnio była kolorowa zupa, dziś tryskająca zielenią sałatka. Prosta do zrobienia, zdrowa i do tego pyszna. Czego chcieć więcej? :-)

Śpiewająco w kuchni
Zimowa sałatka z brokułami

Składniki:
brokuł (może być też mrożony)
natka pietruszki
2 garści kiełków słonecznika
1 ząbek czosnku
10 dkg sera bleu np. lazur
kilka orzechów włoskich
pestki dyni
pestki słonecznika
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
ocet balsamiczny
1 łyżka miodu
sól
pieprz

1. Brokuły dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy brokuła. Gotujemy około 3 minut. Odcedzamy i przelewamy brokuła zimną wodą.
2. Brokuły rozkładamy na talerzach, dodajemy kiełki słonecznika i mieszamy. Czosnek drobno kroimy. Kroimy również umytą natkę pietruszki. Czosnek i natkę dokładamy do sałatki. Ser kroimy w kostkę i posypujemy nim sałatkę.
3. Przygotowujemy sos: ucieramy oliwę z kilkoma kroplami octu balsamicznego, sokiem z cytryny i miodem. Sosem polewamy sałatkę.
4. Orzechy i pestki wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Chwilę prażymy. Odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy nimi sałatkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz