![]() |
Kurczak faszerowany śliwkami |
Składniki:
kurczak
6 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
30 dkg mrożonych śliwek
4 łyżki cukru brązowego
10 dkg masła
szklanka białego wina
1. Rozmrażamy śliwki.
2. Kurczaka myjemy.
3. Jałowiec, ziele angielskie i rozmaryn ucieramy w moździerzu i nacieramy kurczaka. Odstawiamy go na 20 minut.
4. Piekarnik ustawiamy na 220°C
5. Masło topimy w garnuszku. Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z cukrem i masłem. Wypełniamy kurczaka powstałym farszem. Tuszkę zaszywamy lub spinamy klipsami. Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50 minut w nagrzanym piekarniku.
6. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę naczynia i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
7. Wyłączamy piekarnik i pozostawiając potrawę, aż do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz