czwartek, 9 marca 2017

Pieczony kurczak faszerowany śliwkami

Dziś propozycja dla mięsożerców. Pieczony kurczak byłby klasyczną propozycją, gdyby nie dodatek śliwek, które łamią smak mięsa i dodają potrawie nuty kwaśno- słodkiej. Spróbujcie, bo warto :-)

Śpiewająco w kuchni
Kurczak faszerowany śliwkami


Składniki:
kurczak
6 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
30 dkg mrożonych śliwek
4 łyżki cukru brązowego
10 dkg masła
szklanka białego wina

1. Rozmrażamy śliwki.
2. Kurczaka myjemy.
3. Jałowiec, ziele angielskie i rozmaryn ucieramy w moździerzu i nacieramy kurczaka. Odstawiamy go na 20 minut.
4. Piekarnik ustawiamy na 220°C
5. Masło topimy w garnuszku. Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z cukrem i masłem. Wypełniamy kurczaka powstałym farszem. Tuszkę zaszywamy lub spinamy klipsami. Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50 minut w nagrzanym piekarniku.
6. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę naczynia i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
7. Wyłączamy piekarnik i pozostawiając potrawę, aż do ostudzenia.


Śpiewająco w kuchni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz