czwartek, 17 listopada 2016

Szarlotka na zdrowie

Uwielbiam słodkości. Najlepiej gdy oprócz wspaniałego smaku są "grzeszne" w stopniu znikomym. Wtedy można je jeść prawie bezkarnie. Ba, nawet należy je jeść, bo przecież działają cuda. A jak do tego poprzedzimy to zjadanie treningiem, to nic tylko się radować. :-)

Śpiewająco w kuchni
Szarlotka dla "treningujących"
Składniki:
2,5 szklanki mąki razowej
250 g masła
jajko
1 kg jabłek
2 banany
10 dkg rodzynek
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych

1. Z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i zostawiamy na godzinę w lodówce.
2. Owoce obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykładamy nim natłuszczoną blachę.
4. Mieszankę owoców układamy na cieście.
5. Z płatków, miodu i oleju przygotowujemy kruszonkę. Wykładamy ją na owoce.
6. Pieczemy około 30 minut w 200°C.


Śpiewająco w kuchni
Szarlotka na zdrowie

Smacznego!

Jeśli nie macie czasu na zrobienie ciasta, a słodka i zdrowa przekąska, to to czego szukacie spróbujcie  smoothie jabłkowo - szpinakowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz