![]() |
Marchewki z żurawinami |
Składniki:
8 średnich marchewek
cytryna
3 dkg posiekanych orzechów włoskich
8 dkg suszonych żurawin
2 łyżki masła
łyżka cukru
garść kiełków
pieprz
1. Nastawiamy garnek z wodą. Marchewki oskrobujemy, myjemy i kroimy ukośnie w kawałki.
2. Do wrzątku wkładamy marchewki i gotujemy 6 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ucieramy skórkę.
4. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
5. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy marchewki, posypujemy cukrem, dokładamy skórkę cytrynową. Podsmażamy na średnim ogniu przez chwilę.
6. Dodajemy sok z cytryny i znów chwilę smażymy.
7. Dodajemy orzechy i żurawinę. Doprawiamy do smaku pieprzem.
8. Posypujemy kiełkami i podajemy od razu.
Smacznego!
Ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuń