środa, 13 lipca 2016

Pyszny dodatek do drugiego dania - marchewki z żurawinami

Dzisiaj propozycja przystawki, która ma same zalety - pięknie kolorowa, bogata w karoten, tania i smaczna. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub zjeść jako przekąskę w ramach przerwy w pracy lub odpoczynku. Zachęcam do przygotowania. :-)

Śpiewająco w kuchni
Marchewki z żurawinami



Składniki:
8 średnich marchewek
cytryna
3 dkg posiekanych orzechów włoskich
8 dkg suszonych żurawin
2 łyżki masła
łyżka cukru
garść kiełków
pieprz

1. Nastawiamy garnek z wodą. Marchewki oskrobujemy, myjemy i kroimy ukośnie w kawałki.
2. Do wrzątku wkładamy marchewki i gotujemy 6 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ucieramy skórkę.
4. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
5. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy marchewki, posypujemy cukrem, dokładamy skórkę cytrynową. Podsmażamy na średnim ogniu przez chwilę.
6. Dodajemy sok z cytryny i znów chwilę smażymy.
7. Dodajemy orzechy i żurawinę. Doprawiamy do smaku pieprzem.
8. Posypujemy kiełkami i podajemy od razu.

Smacznego!

1 komentarz: