środa, 6 lipca 2016

Filet z kurczaka w sosie malinowym + szparagi

W tym roku sezon szparagowy wydaje się być dłuższy niż zwykle. Daje to różne fantastyczne możliwości łączenia ich z innymi produktami sezonowymi, których zalety rozkwitają później. Oto propozycja dania obiadowego z wykorzystaniem zielonych szparagów i malin. Propozycja zarówno na obiad codzienny jak i na bardziej uroczystą okazję. :-)

Śpiewająco w kuchni
Filet z kurczaka z sosem malinowym w towarzystwie zielonych szparagów


Składniki:
2 filety z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
garść mieszanych sałat
ząbek czosnku
łyżka oleju
pieprz
20 dkg malin
150 ml madery
łyżka miodu
łyżka masła klarowanego

1. Sałaty myjemy i osuszamy. Szparagi myjemy, jeśli potrzeba usuwamy zdrewniałe końce i gotujemy we wrzątku około 7 minut.
2. Filety myjemy, porcjujemy, oprószamy pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na około 15 minut.
3. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, opłukane maliny i mieszamy aż miód się rozpuści. Dodajemy wino i zagotowujemy.
4. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Blendujemy i jeśli nie lubimy pestek z malin, przecieramy przez sito.
5. Gotujemy sos ponownie, aby odparować nadmiar wody.
6. Na talerze wykładamy sałaty, ugotowane szparagi i pieczonego kurczaka. Polewamy sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz