środa, 6 kwietnia 2016

Danie obiadowe dla wegan i nie tylko

To danie jest tak nieskomplikowane i "małoskładnikowe", że gdybym nie posmakowała, nigdy bym nie uwierzyła, że może być smaczne. Dla wszystkich fanów soczewicy i marchewki jest to jednak istne niebo w gębie. Do tego bardzo tanie i nie wymagające pracy. Same zalety. Nie trzeba chyba dodawać, że do tego super zdrowe ;-)

Śpiewająco w kuchni
Soczewica brązowa z pieczoną marchewką


Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
1 kg małych marchewek
3 łyżki oliwy
gruboziarnista sól morska

1. Soczewicę zalewamy wodą i moczymy 6 godzin.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Marchewkę obieramy i myjemy. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy oliwą, posypujemy solą. Pieczemy około 40 minut.
3. Soczewicę płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy około 40 minut. Odcedzamy.
4. Na talerze wykładamy soczewicę i przyozdabiamy marchewkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz