środa, 16 marca 2016

Drobiowe szaszłyki z mango

Dzisiaj propozycja dla mięsożerców. Lekko pikantna, z nutą owocową. Nie wymagająca ogromnego nakładu pracy. W sam raz na przygotowanie obiadu w międzyczasie rozgrywek Srcubble'a lub innej gry planszowej. ;-)

Śpiewająco w kuchni
szaszłyki drobiowe z mango



Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
mango
czerwona papryka
8 łyżek oleju
4 łyżki sosu chili
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
łyża sosu sojowego
pieprz

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, mango obieramy. Wszystko kroimy w niezbyt małe kawałki.
2. Olej łączymy z sosem chili, kolendrą, sosem sojowym i pieprzem.
3. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso, paprykę i mango. Układamy całość w szklanym naczyniu u polewamy sosem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Włączamy w piekarniku grill. Szaszłyki wykładamy na kratkę lub blachę i grillujemy około 20 minut. Od czasu do czasu obracamy. Marynatę wykorzystujemy do smarowania szaszłyków podczas pieczenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz