czwartek, 24 marca 2016

Pasztet drobiowy z dodatkami

Wielkanocny stół nie obędzie się bez pasztetu. Zachęcam do zrobienia go własnoręcznie, bo żaden kupiony nie smakuje tak jak swojski. ;-) Trochę pracy przy nim jest, ale na prawdę warto.

Śpiewająco w kuchni
Pasztet drobiowy



Składniki:
450 g filetu z kurczaka
800 g podudzi kurzych
nieduży słoik oliwek czarnych
8 suszonych pomidorów
cebula czerwona
bułka czerstwa
3 jajka
olej
łyżka posiekanego tymianku
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta
sól
pieprz

1. Mięso  - filety i podudzia - myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do rondla, dolewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Jeśli trzeba, dolewamy w tym czasie wody. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Pomidory i oliwki drobno kroimy. Mięso z podudzi obieramy z kości. W sosie z duszenia moczymy bułkę.
3. Mięso mielimy dwukrotnie w maszynce. Podczas pierwszego mielenia dodajemy odsączoną z sosu bułkę (sos zachowujemy).
4. Nastawiamy piekarnik na 170°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu).
5. Przekładamy mięso do dużej miski, dodajemy cebulę, oliwki, pomidory, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek sosu z duszenia. i ponownie mieszamy. Masa powinna być lekko kleista.
6. Przekładamy masę do keksówki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy masa jest już upieczona - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z pasztetu.
Pasztet podajemy pokrojony w plastry.

Śpiewająco w kuchni
Pasztet drobiowy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz