środa, 13 stycznia 2016

Jajecznica z awokado

Jajecznica jest potrawą przygotowywaną chyba w każdym domu. U każdego trochę inaczej - klasycznie na masełku, ze szczypiorkiem, serem, warzywami i co nam jeszcze do głowy przyjdzie. Osobiście lubię eksperymentować i dodawać mniej popularne dodatki do tak mało skomplikowanego dania. Swego czasu wykorzystałam resztki z lodówki.
Efekt tutaj http://spiewajacowkuchni.blogspot.com/2013/02/cos-na-sniadanie-jajecznica-z-bryndza.html#more
Dziś propozycja dla bardziej zaawansowanych - zestawienie awokado, sosu sojowego, kiełków i klasycznej jajecznicy zaintrygowało mnie na tyle, że nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Danie jest przepyszne i bardzo sycące. Może stanowić całe śniadanie lub lunch.


Składniki:
5 jajek
pół awokado
3 łyżki kiełków typu stir fry
2 łyżki masła klarowanego
papryczka chilli
łyżka sosu sojowego


1. Masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy kiełki i pokrojone drobno chilli, chwilę smażymy. Wlewamy sos sojowy i znów chwilę smażymy.
2. W tym czasie wybijamy jajka na talerzyk i roztrzepujemy je. Wlewamy masę na patelnię i smażymy, mieszając.
3. Pod koniec smażenia obrane awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do jajecznicy. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz