Dzisiejsza propozycja smakuje nawet niejadkom - przetestowałam osobiście na ochotniku. Sama stanowiłam grupę kontrolną.
Jednogłośnie orzekliśmy - to nie jest ostatni raz, kiedy to danie pojawia się na naszym stole. ;-)
Niewielka w tym moja zasługa - składniki dania gwarantują powodzenie.
![]() | |
Dorsz w sosie bazyliowym |
Składniki:
60 dkg świeżego filetu z dorsza
3 cebule
łyżka masła
słoiczek pesto
mała, kwaśna śmietana 12 %
10 dkg parmezanu w wiórkach
pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i szklimy cebulę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki średniej wielkości. Oprószamy je pieprzem. Na wierzchu wykładamy pesto i całość pokrywamy śmietaną. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę naczynia i posypujemy danie parmezanem. Zapiekamy jeszcze 10 minut.
Danie rozpływa się w ustach...
Smacznego!
Świetne danie, prosty przepis. Super sprawdziło się świeże pesto z Lidla. A smak pieczonej ryby z kwaśną śmietaną to dla mnie niebo w gębie i wspomnienie smaków z dzieciństwa. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuń