środa, 25 listopada 2015

Sałatka ze szprotkami

Kiedy nie ma czasu, żeby zjeść obiad, albo kiedy obiad planujemy na późną godzinę, w środku dnia przyda się zasilić organizm dużą dawką witamin, mikroelementów i białka. Sałatka to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie czas na równi ze zdrowymi posiłkami. Zatem - smacznego :-)

Śpiewająco w kuchni
Sałatka ze szprotkami i serem owczym



Składniki:
główka sałaty
puszka szprotek w oleju
2 pomidory
opakowanie sera owczego w plastrach
pęczek rzodkiewek
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
2 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki octu winnego

Przygotowujemy sos: koperek i natkę myjemy i drobno kroimy. Olej mieszamy z octem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy zieleninę i mieszamy.
Ser kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Rzodkiewki  i pomidory myjemy i kroimy w plastry. Na talerzach układamy sałatę jako bazę, na niej pomidory, rzodkiewki i ser. Przyozdabiamy szprotkami i polewamy sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz