środa, 25 lutego 2015

Sałatka z boczkiem i awokado

Wiem, wiem. Porzuciłam Was na długie dwa miesiące, można rzec z hakiem. Nie będę się tłumaczyć. Sami wymyślcie sobie powód, albo wybierzcie jeden z poniższych:
a) wyjechałam do amazońskiej dżungli, aby ratować co zostało
b) dałam się porwać przystojnemu hindusowi na plan filmu w Bollywood
c) pochłonęła mnie lektura, którą dostałam 6 grudnia od Mikołaja
d) przetańczyłam ten czas z pieśnią na ustach
e) zamyśliłam się nad sensem życia mojego i ogólnie
f) przestałam gotować (o zgrozo!)
g) gotowałam tak wiele, że nie nadążałam z pisaniem na blogu.

Bez względu na to, co myślicie odradzam się dziś jak feniks z popiołów i obiecuję postarać się nie porzucać gotowania i pisania o nim na tak długo jak to miało miejsce ostatnio. :-)

A oto, dla wytrwale czytających tego posta, moja propozycja na połączenie zdrowego i smacznego z odrobiną niezdrowego (i również smacznego) tłuszczu, czyli boczku.
Powiem Wam, że efekt połączenia tegoż z awokado pozytywnie mnie zaskoczył. :-)


Składniki:
sałata
awokado
łyżeczka soku z cytryny
150g wędzonego boczku w plastrach
100 g sera cheddar
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Boczek rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem. Ser kroimy w słupki. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy miąższ w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatę myje,y, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Na talerzach układamy sałatę, na niej awokado, ser i boczek. Skrapiamy octem i olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz