Dzisiaj propozycja śniadaniowo - lunchowa, choć danie może być również "przegryzką" w środku dnia lub propozycją na lekką kolację. Przyprawy tworzą smak orientalny, a posypanie pasztetu migdałami sprawia, że na pierwszy rzut oka wygląda jak keks. :-)
Osobiście zdarzyło mi się wyprowadzić z błędu koleżankę w pracy, która z zaciekawieniem patrząc na mój zestaw drugiego śniadania zakrzyknęła: "Ciastko upiekłaś?", "A i owszem upiekłam, tyle że na słono." Zobaczyłam lekkie rozczarowanie na twarzy. Czyżby chciała "podzielić" się ze mną ciastkiem? ;-)
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
cebula
papryczka chilli
kilka suszonych pomidorów w oliwie
łyżeczka proszku bulionowego wegetariańskiego (do kupienia w sklepie ekologicznym)
100 g mielonych migdałów
5 jajek
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
bułka tarta
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
płatki migdałowe
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chilli smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy suszone pomidory i soczewicę. Chwilę mieszamy, by obtoczyć ją w tłuszczu. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła soczewicę, dodajemy proszek bulionowy i gotujemy aż soczewica będzie miękka (około 15 minut). Odstawiamy do przestudzenia.
Masę miksujemy, dodajemy migdały mielone i jajka. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz