poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa z marchwi z fetą i kaszą quinoa

Rozgrzewajaca zupka na chłodne, jesienne wieczory. Do tego ten kolor. Nic tylko gotować i jeść. :-)



Składniki:
1,2 kg marchwi
2 ząbki czosnku
duża cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
100 g kaszy quinoa
2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki i mięty
300 g fety
sok z cytryny
2 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżki oliwy
łyżeczka kuminu rzymskiego

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek (około 2 minut). Dodajemy opłukaną, obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Dusimy 5 minut, aż marchew zmięknie. Dolewamy bulion i 600 ml wrzącej wody. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Kaszę quinoa gotujemy we wrzącej wodzie 12 minut, odcedzamy.
Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy sok z cytryny, dokładamy połowę fety i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na talerze, dodajemy porcję kaszy i fety. Posypujemy natką i miętą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz