środa, 19 listopada 2014
Curry z warzyw
Rozgrzewająca przystawka lub dodatek do obiadu. Jeśli lubicie orientalne smaki, z dużą ilością aromatycznych przypraw - ta propozycja może was zaciekawić. Pora jesienno - zimowa to najlepszy okres na tego rodzaju dania.
Na zdjęciu curry występuje w duecie ze swojskimi sadzonymi jajkami. :-)
Składniki:
30 dkg warzyw korzennych np. marchewka, ziemniaki, pasternak
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
5 łyżek wywaru z warzyw
olej do smażenia
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty mieszając co pewien czas.
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszając smażymy kolejną minutę. Wlewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy 20 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka.
Podajemy jako przystawkę, albo jarzynkę
do dania głównego.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mąż właśnie szykuje - jestem bardzo ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńSensacyjne Curry!!!
OdpowiedzUsuń