niedziela, 15 czerwca 2014

Roladki z morszczuka z rozmarynem

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe i zalecane przez dietetyków. Większość z nas je ich jednak zbyt mało. Dlatego każdy ciekawy przepis skrzętnie przechowuję, żeby urozmaicić rybny jadłospis tak często jak to możliwe :-)
Morszczuk jest popularną rybą, a jej ogromną zaletą jest to, że można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Dziś w wersji zawijanej.


Składniki:
6 filetów z morszczuka
6 gałązek rozmarynu
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka migdałów
sól
pieprz

Ryby płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.
Rozmaryn płuczemy. 1/3 zostawiamy w całości, resztę drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Migdały kroimy drobno.
Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażamy czosnek. Dodajemy migdały i rozmaryn, chwilę smażymy.
Filety smarujemy z jednej strony sosem rozmarynowym i zawijamy w roladki. Każdą roladkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Roladki obkładamy pozostałym rozmarynem i polewamy resztą oleju.
Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz