czwartek, 19 czerwca 2014

Szparagi pod pierzynką serową

Sezon szparagowy nadal trwa. Propozycja dla wszystkich lubiących kulinarne prace. 
Danie wymaga trochę wysiłku i okiełznania kuchennych realiów, ale jest warte poświęconego mu czasu.


Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
1/2 łyżeczki cukru
30 g masła
30 g mąki
250 ml mleka
125 ml śmietany
pieprz
sól
100 g sera gorgonzola
1 łyżeczka octu balsamicznego
20 ml wina marsala lub innego wina półsłodkiego
3 jajka
12 plastrów surowej szynki wędzonej

Szparagi płuczemy, obieramy i ucinamy końce. Gotujemy 10 minut we wrzątku z dodatkiem cukru i 10 g masła. Wyciągamy szparagi z wody i odkładamy do ostygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 220°C.
W rondelku roztapiamy 20 g masła i bardzo powoli, energicznie mieszając wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Podgrzewamy do zagotowania cały czas energicznie mieszając.
Wlewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wrzucamy pokruszoną gorgonzolę, dodajemy ocet i wino. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając. Musi zrobić się z sosu gładka masa.
Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do sosu, delikatnie mieszając.
Szparagi łączymy po kilka sztuk, zawijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania. Najlepiej, jeśli każda porcja będzie w oddzielnym naczyniu. Pęczki szparagów zalewamy sosem serowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 10 minut. Wierzch powinien się przyrumienić.
Podajemy od razu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz