sobota, 29 czerwca 2013

Placek z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś deser owocowy. :-) Ciasto jest z gatunku "starych dobrych przebojów kuchni babuni". Do jego zrobienia nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku i jak zwykle, podczas pieczenia można zmitrężyć trochę czasu na własne przyjemności :-)




 Składniki:
1,5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki śmietanki
6 łyżek oliwy
łyżeczka wódki
1/2 kg truskawek
tłuszcz do formy
bułka tarta
płatki migdałowe
cukier puder

1. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce (garnku) ustawionym na garnku z gotującą się wodą, łączymy żółtka i cukier energicznie mieszając lub miksując. Zdejmujemy znad pary. Dodajemy śmietankę i oliwę. Energicznie mieszamy aż do połączenia składników. Wlewamy wódkę i znów mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka. Delikatnie łączymy z ciastem.
2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy wyrobione ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.




3. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu ciasta posypujemy je płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz