niedziela, 30 czerwca 2013

Parzybroda - zupa z młodej kapusty

Uwielbiam ten czas, kiedy po raz kolejny w sklepach zaczynają się pojawiać warzywa i owoce, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również smakują. Sezon letni! Co roku odkrywam na nowo uroki świeżych nowalijek i co roku z zaskoczeniem we wrześniu stwierdzam, że niestety powoli zaczyna mijać czas tego bogactwa. Stanowczo za mało mamy w naszym kraju dni ciepłych. Postuluję o drobną korektę klimatyczną, przybliżającą nas bardziej do rejonów słonecznej Italii czy Hiszpanii. ;-)
Ale zanim doczekamy się upragnionych długich miesięcy permanentnego słońca, korzystajmy z tego co daje nam los właśnie teraz.
Zupa sezonowa, w moim domu z dziada pradziada nazywana parzybrodą. Smaczna i swojska, pewnie przez zestawienie kapusty, marchewki koperku ;-)



Składniki:
pół główki młodej kapusty
włoszczyzna
kość lub mięso na zupę
2 ziemniaki
koperek
kminek
sól
pieprz

1. Do garnka wkładamy kość lub mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szum.
2. Obieramy włoszczyznę, marchewkę kroimy w plasterki, seler i pietruszkę pozostawiamy w całości. Kapustę szatkujemy w paski szerokości 1 cm. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. Pozostawiamy na małym ogniu około 15 minut.
3. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Z zupy wyciągamy seler, por i pietruszkę.
4. Siekamy koperek. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz