środa, 12 czerwca 2013

Jajka po bretońsku

Dzisiaj danie, które wydaje się być bardzo proste, kiedy spojrzymy na składniki. Opinia o nim zmienia się w czasie konsumpcji. ;-) Potrawa jest pięknie skomponowana smakowo i jest świetnym daniem obiadowym. Do tego niezbyt droga, bezmięsna i dość szybka do przygotowania - same zalety :-)


Składniki:
mała cebula
50 dkg pieczarek
6 jajek ugotowanych na twardo
20 dkg tartego sera żółtego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka

1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy pieczarki, pokrojone w plasterki. Dusimy wszystko około 6 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
2. Robimy sos. W rondlu rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła, dodajemy mąkę. Kiedy się spieni i zbieleje, powoli wlewamy mleko energicznie mieszając. Gotujemy, aż sos zgęstnieje (kilka minut). 
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, na to kładziemy pieczarki. Na pieczarkach układamy jajka pokrojone w plasterki. Zalewamy resztą sosu i posypujemy żółtym serem.
4. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz