Za oknem śniegowa chlapa, więc kolorowy talerz kuszący zdrowym jedzeniem to chyba propozycja na miejscu. Zatem, kto chętny?
![]() |
Sałatka z fasolki szparagowej |
Składniki na 2 porcję:
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej,około 250g)
30g mozzarelli w kulkach
2 plastry wędzonego łososia
6 pomidorów suszonych
pomarańcza
2 łyżki orzechów włoskich
łyżeczka miodu
łyżka sezamu
Sos musztardowy:
łyżeczka miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
łyżka soku z limonki
pieprz
1. Składniki sosu przekładamy do makego słoika, zakrecamy i energicznie mieszamy.
2. Fasolkę mrożoną wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut, świeżą fasolkę gotujemy około 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski inkieszamy z miodem i sezamem.
3. Fasolkę wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy: podzielonego na kawałki łososia, pokrojone w plasterki pomidory, kulki mozzarelli. Posypujemy orzechami i pokewamy sosem musztardowym
4. Na wierzchu układamy cząstki obranej pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz