poniedziałek, 29 stycznia 2018

Łosoś z fasolką szparagową

Fajnie, gdy latem można usiąść na powietrzu i grillować leniwie w cieniu zachodzącego słońca. Fajnie, kiedy jest sezon na pyszne owoce i warzywa i można korzystać z tego różnorodnego asortymentu pełnymi garściami. Tak się składa, że chwilowo warunki są troszkę odmienne od opisanych. Dlatego też, zatęskniwszy za ciepłem i słońcem przygotowałam wersję zimową dania obiadowego, które w sezonie można spokojnie uznać za danie "spod chmurki".
Grilla na otwartej przestrzeni zastępujemy patelnią grillową, a świeżą fasolkę szparagową, tą mrożoną. Wiem, to nie to samo, ale czasem przyda się choć odrobina kulinarnych wspominek. :-)

Śpiewająco w kuchni
Grillowany łosoś w towarzystwie fasolki szparagowej

Składniki na 2 porcje:
filet z łososia - 300 g
fasolka szparagowa mrożona (450 g)
limonka
oregano
cząber
czosnek granulowany
olej

1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy cząbrem, oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy.
2. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę i gotujemy fasolkę szparagową przez 8 minut. Odcedzamy.
3. Fasolkę przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oleju i czosnek granulowany do smaku,. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
4. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni grillowej. Kładziemy łososia i smażymy przez 4 minuty z każdej strony. Przekładamy rybę na talerz i trzymamy w cieple.
5. Na tą samą patelnię wykładamy fasolkę i przesmażamy około 6 minut.
6. Rybę i fasolkę wykładamy na talerze. Podajemy z pomidorami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz