Jesień to pora ciepłych, rozgrzewających zup. Poniżej przepis dla wszystkich osób lubiących smaki ostro - słodkie. Z dużym naciskiem na słodkie. :-)
Składniki:
800 g batatów
1 litr bulionu lub wywaru z warzyw
60 g sera feta
4 suszone pomidory
cebula mała
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 papryczki chili
oliwa
sól
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Bulion podgrzewamy. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek, chili i kumin. Smażymy minutę. Dodajemy bataty i przesmażamy 3-4 minut. Dodajemy bulion i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy na krem i doprawiamy solą.
Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Zupę podajemy posypaną fetą i pomidorami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz