Zupa krem z kalafiora |
Składniki:
500 g różyczek kalafiora
marchew pokrojona w plastry
cebula posiekana drobno
ząbek czosnku zmiażdżony
600 ml soku jabłkowego
125 ml mleka
125 ml śmietany kremówki
25 dkg masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypiorek siekany
Rozpuszczamy masło w garnku. Dodajemy cebulę i czosnek. Przykrywamy i dusimy 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy marchew i kalafior. Polewamy sokiem z jabłek i zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę odstawiamy do przestudzenia i miksujemy na krem. Dodajemy mleko i śmietanę kremówkę. Podgrzewamy mieszając.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz