czwartek, 16 kwietnia 2015

Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa

Po świętach odpoczywamy - kulinarnie i kalorycznie. Propozycja na smaczną i szybką przekąskę w pracy albo początek obiadu. :-)


Składniki:
75 dkg marchwi
2 pomarańcze
cebula
półtorej łyżki sklarowanego masła
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
litr bulionu
3/4 szklanki śmietany

Marchew kroimy w plasterki, cebulę w kostkę.  Pomarańcze szorujemy i polewamy wrzątkiem. Z jednej ścieramy skórkę. Z obu pomarańczy wyciskamy sok.
W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy 2-3- minuty. Dodajemy marchew, startą skórkę pomarańczy i kolendrę. Smażymy 10 minut.
Wlewamy gorący bulion i gotujemy kolejne 15 minut.
Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy na krem. Zagotowujemy ponownie, dodajemy śmietanę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz