czwartek, 9 stycznia 2014

Pieczone ziemniaki z fasolą

Kolejne danie obiadowe bez mięsa. Jego zaletą jest niewielka ilość pracy, jaka czeka nas w kuchni podczas jego przygotowania. W czasie kiedy ziemniaki się pieką można zająć się jakąś miłą rozrywką, na przykład rozmową z gośćmi. :-)



Składniki:
8 dużych ziemniaków
4 łyżki oleju
1 duża cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy mielonej
1 łyżka nasion kminku mielonego
2 łyżki pasty curry
24 pomidorki cherry
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
2 łyżki świeżej mięty posiekanej
sól
pieprz

Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy około godziny - półtorej w temperaturze 180°C.
Pół godziny przed końcem pieczenia przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, kurkumę, kminek, pastę curry i smażymy minutę.
Dodajemy fasole, pomidorki, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, wodę i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Często mieszamy.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika, rozcinamy i wykładamy na talerze. Polewamy obficie sosem i podajemy od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz