czwartek, 4 lipca 2013

Surówka z młodej kapusty - świetna jako dodatek do obiadu

Czasami cała uroda obiadu nie polega na daniu głównym, ale na dodatkach. Kiedy nie mam sprecyzowanego pomysłu na pełny posiłek myślę, co podać do "zwyczajnego" fileta z drobiu lub ryby. I  w ten sposób często obiad staje się oryginalny i nie przypomina tego sprzed kilku tygodni. ;-)


Składniki:
kawałek młodej kapusty
kilka ogórków konserwowych
pół pęczka koperku
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
sól

1. Kapustę szatkujemy na cienkie paski. Solimy i lekko wygniatamy ręką. Odstawiamy na 15 minut.
2. Kroimy ogórki w plasterki. Łączymy z kapustą. Siekamy koperek i dodajemy do surówki.
3. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy w słoiku sos, mocno mieszając wszystkie składniki. Polewamy nim surówkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz