Ze względu na wysokie temperatury "zaokienne" prezentuję dziś danie obiadowe, które mimo iż pieczone, nie wymaga długiego przebywania w kuchni z włączonym piekarnikiem. Jak większość tart, ta również nie wymaga długich przygotowań. Za to efekt jak zwykle przepyszny. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i opakowane w folię chłodzić w lodówce aż do momentu pieczenia.
Składniki:
25 dkg mąki
10 dkg masła
1 jajko
sól
cukinia - 75 dkg
zielona papryka - 30 dkg
20 dkg żółtego sera tartego
szklanka jogurtu
3 jajka
2 łyżi pokrojonego koperku
gałka muszkatołowa
papryka słodka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
1. Z mąki, masła, jajka, 5 łyżek zimnej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto i zostawiamy je w lodówce na godzinę.
2. Przygotowujemy nadzienie: cukinie myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm, paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paski długości 3 cm.
3. Formę do tart smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Posypujemy serem (zostawiamy dwie łyżki) i sproszkowaną papryką. Nakładamy cukinię i paski papryki. Solimy, pieprzymy i posypujemy koperkiem i pozostałym serem.
4. Jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Wylewamy na wierzch tarty.
5. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz