Jak mówi się o plackach to pierwsza myśl większości osób wędruje w kierunku tych ziemniaczanych. Dzisiaj trochę przewrotnie, bo placki jak najbardziej z ziemniaków, ale smakujące inaczej, dlatego że zrobione z pyrek gotowanych. Placuszki są chrupiące z wierzchu i uroczo pulchne w środku. Czysta poezja!
Choć nie jestem fanką placków ziemniaczanych, te zjadam z ogromną chęcią. :-)
Składniki:
1 kg ziemniaków
czubata szklanka mąki
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
koperek
olej do smażenia
1. Ziemniaki gotujemy i po odcedzeniu ucieramy ręcznie lub w malakserze. Studzimy.
2. Do zimnej masy dodajemy śmietanę, żółtka, masło, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze ucieramy. Dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek.
3. Ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą ziemniaczaną.
4. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy za pomocą dwóch łyżek porcje masy, formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz