piątek, 5 lipca 2013

Ratunkowa zapiekanka z warzyw

Kiedy nie mam pomysłu, co zrobić na obiad. Kiedy nie mam czasu na długie pichcenie. Kiedy inne obowiązki powodują, że nie mam kiedy pójść do sklepu spożywczego. Kiedy patrząc na gotujące się danie dochodzę do wniosku, że biesiadnicy się nie najedzą przygotowaną ilością jedzenia. Kiedy chcę poczytać zaległą prasę/książkę zamiast przestawać w kuchni. I w każdym innym przypadku, kiedy za pół godziny obiad powinien być na stole, a w kuchni pustki - wtedy sięgam do zasobów zamrażalnika, gdzie zawsze przechowuję ratunkowe mieszanki warzywne. Do tego dorzucam jeszcze trochę sera, czasem wędlinę lub pozostałe z poprzedniego obiadu mięso i gotowe.
Dziś w wersji dodatku do dania głównego. Wraz z surówką tworzy pełną kompozycję obiadową :-)



Składniki:
2 opakowania mrożonych warzyw mieszanych
30 dkg tartego żółtego sera
olej do formy
sól
pieprz

1. Warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut na półtwardo.
2. Odcedzamy i przekładamy do natartej olejem formy żaroodpornej. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy startym serem.
3. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz