Wyjeżdżałam na urlop- wiadomo, trzeba przygotować wałówkę na drogę, a jednocześnie opróżnić lodówkę. Zostały mi jajka, których nie chciałam pozostawiać samotnie na długie dwa tygodnie. Dorzuciłam kilka składników i powstała sałatka "na szybko", która tak jak wykonana, równie szybko zginęła w brzuchach konsumentów ;-)
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
garść orzechów włoskich
kilka ząbków marynowanego czosnku
sok z cytryny do polania jabłka
2 duże łyżki majonezu
2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
1. Jajka siekamy w kostkę. Obieramy jabłko i również kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek i polewamy sokiem z cytryny. Dorzucamy orzechy (można je również rozdrobnić) i posiekane ząbki czosnku.
2. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem i surowymi warzywami np. papryką lub pomidorem.
Smacznego!
Wygląda na bardzo smaczne , tylko czy trzeba dodawać orzechy ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie trzeba :-) Osobiście większość przepisów traktuję jak inspirację - kiedy trzeba wyrzucam składniki nielubiane i zamieniam je na inne, które moim zdaniem będą również pasowały. Tutaj, zamiast orzechów można dorzucić pestki dyni lub słonecznika np. uprażone na suchej patelni. Albo w ogóle pominąć ten składnik - wtedy sałatka staje się bardziej klasyczna.
Usuń