poniedziałek, 29 lipca 2013

Eksperymentalna sałatka z jajek

Wyjeżdżałam na urlop- wiadomo, trzeba przygotować wałówkę na drogę, a jednocześnie opróżnić lodówkę. Zostały mi jajka, których nie chciałam pozostawiać samotnie na długie dwa tygodnie. Dorzuciłam kilka składników i powstała sałatka "na szybko", która tak jak wykonana, równie szybko zginęła w brzuchach konsumentów ;-)



Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
garść orzechów włoskich
kilka ząbków marynowanego czosnku
sok z cytryny do polania jabłka
2 duże łyżki majonezu
2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

1. Jajka siekamy w kostkę. Obieramy jabłko i również kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek i polewamy sokiem z cytryny. Dorzucamy orzechy (można je również rozdrobnić) i posiekane ząbki czosnku.
2. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem i surowymi warzywami np. papryką lub pomidorem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Anonimowy5/8/13

    Wygląda na bardzo smaczne , tylko czy trzeba dodawać orzechy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie trzeba :-) Osobiście większość przepisów traktuję jak inspirację - kiedy trzeba wyrzucam składniki nielubiane i zamieniam je na inne, które moim zdaniem będą również pasowały. Tutaj, zamiast orzechów można dorzucić pestki dyni lub słonecznika np. uprażone na suchej patelni. Albo w ogóle pominąć ten składnik - wtedy sałatka staje się bardziej klasyczna.

      Usuń