Zatem do dzieła, póki szparagi są jeszcze w zasięgu wzroku! :-)
200 g filetu z kurczaka
500 g białych szparagów
2 marchewki
mała puszka groszku
łyżka masła
3 łyżki mąki
sól
pieprz
1. Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Obieramy szparagi i kroimy je na małe kawałki. Obieramy marchewki i kroimy je w plasterki.
2. Wrzucamy wszystko do garnka. Dodajemy groszek wraz z zalewą. Całość zalewamy wodą. Gotujemy około 5 minut.
3. Na patelni roztapiamy masło. Mieszamy z mąką i przez minutę smażymy, mieszając aby powstała gładka zasmażka.
4. Do zasmażki dolewamy stopniowo zupę, ciągle mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję rzadszą niż gęsta śmietana, przekładamy wszystko do pozostałej zupy. Jeśli w zasmażce pojawiły się grudki, należy przelać ją do zupy przez sitko.
5. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz