Kluski z kapusty |
Składniki:
mała główka kapusty (około kilograma)
2 jajka
szklanka mąki
olej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło
1. Kapustę myjemy, szatkujemy i posypujemy solą. Odstawiamy na kilka minut. Przekładamy do garnka i podlewamy olejem. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mielimy kapustę w maszynce (lub shakerem ;-) i mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiamy mało zwarte ciasto.
3. Do gotującej się w garnku, osolonej wody wkładamy partiami kluseczki, formując je dwoma łyżkami (dla niewtajemniczonych objaśniam - jedną łyżką nabieramy ciasto kapuściane i przy pomocy drugiej zdejmujemy je tuż nad gotującą się wodą, tak, aby kluska wpadła do garnka, bez opryskiwania wszystkiego na około :).
4. Każdą partię klusek gotujemy około 3 minut po wypłynięciu.
5. Podajemy polane stopionym masełkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz