Wakacyjne wyjazdy nie służą domowemu gotowaniu. Była mała przerwa, ale teraz zabieram się za nadrabianie zaległości. :-)
Sałatka jest raczej sezonowa, choć jej składniki znajdziemy w sklepach przez cały rok. Ale tylko teraz tak wspaniale smakują pomidory... więc do dzieła!
Składniki:
opakowanie bobu - około 500 g
2 pomidory
2 jajka
koperek
szczypiorek
łyżka majonezu
3 łyżki śmietany 10%
1 łyżka musztardy
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - 25-30 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo.Obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i również kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko w misce. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
2. Z majonezu, śmietany i musztardy robimy sos. Polewamy sałatkę i podajemy natychmiast.
Smacznego!
A bez pomidorów też się da ją zrobić ?
OdpowiedzUsuńDa się, choć nie będzie to już to samo. :-)
OdpowiedzUsuń