poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szybki placek ze śliwkami

Sezon śliwkowy rozpoczęty. Na straganach główki wystawiają renklody, węgierki wczesne i zwykłe śliwki bez specjalistycznych nazw. ;-) Kiedy zaczynam piec ciasta z tymi owocami zawsze czuję koniec lata i wakacji. Trochę żal, że następne dopiero za rok, ale zbliżająca się jesień otwiera przecież ogromne możliwości kulinarne - bogactwo warzyw i owoców daje ogromne pole do popisu zaawansowanym i tym dopiero początkującym kucharzom. :-)



Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki
25 dkg masła
25 dkg cukru
5 jajek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego (można zastąpić aromatem waniliowym)

Nadzienie:
1 kg śliwek

1. Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy krojąc owoce na pół. Masło ucieramy na puch. Energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku, następnie cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Gładkie ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę o wymiarach 40x24 cm.
2. Na cieście układamy połówki śliwek wierzchem na dół.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz