wtorek, 27 sierpnia 2013

Kurczakowe kąski na grilla z dipem czosnkowo-ziołowym

Piękna pogoda w poprzednim tygodniu wygnała mnie na łono natury. A tam wiadomo - jedzenie biwakowo-grillowe. Oprócz kiełbas, keczupów i musztard udało się również upitrasić coś bardziej delikatnego dla żołądków. ;-) Mięso kurczaka pięknie harmonizuje z marynatą, która nadaje mu lekko orientalnego charakteru. Małe porcje mięsa pozwalają zjeść dokładnie tyle, ile potrzeba. ;-)



Składniki:
80 dkg filetów z piersi kurczaka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sok z dużej cytryny
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
2 łyżki oleju sezamowego
sól
pieprz


1. Przygotowujemy marynatę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z przyprawami, olejem, olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
2. Filety kroimy w kostkę. Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin
3. Grillujemy na ruszcie około 15 minut. Podajemy z dowolnym dipem na bazie jogurtu, na przykład takim:
kubek jogurtu greckiego mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Smacznego!


1 komentarz: