środa, 28 sierpnia 2013

Grillowany schab na miodowo - przepis na 6 ;-)

Dziś dalszy ciąg grillowania. Dla miłośników czegoś bardziej "konkretnego" - wieprzowina. Ale nie jest to standardowy schaboszczak. Ma wyraźnie miodowy smak. Do marynaty użyłam miodu lipowego z zaprzyjaźnionej pasieki. Mięso pachniało lipami...




Składniki:
6 plastów schabu
6 łyżek płynnego miodu
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek soku z pomarańczy
łyżka oregano
sól
pieprz

1. Plastry schabu lekko rozbijamy. Miód mieszamy z sosem sojowym, sokiem z pomarańczy, oregano, solą i pieprzem.
2. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Im dłużej mięso stoi w marynacie, tym jest lepsze.
3. Wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz