środa, 17 stycznia 2018

Sałatka z fasolki szparagowej z mozzarellą i sezamem

Już myślałam, że nigdy nie uda mi się usiąść do bloga i coś napisać. Na szczęście, wymyślono instytucję urlopu i oto jestem. ;-)
Za oknem śniegowa chlapa, więc kolorowy talerz kuszący zdrowym jedzeniem to chyba propozycja na miejscu. Zatem, kto chętny?

Śpiewająco w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki na 2 porcję:
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej,około 250g)
30g mozzarelli w kulkach
2 plastry wędzonego łososia
6 pomidorów suszonych
pomarańcza
2 łyżki orzechów włoskich
łyżeczka miodu
łyżka sezamu
Sos musztardowy:
łyżeczka miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
łyżka soku z limonki
pieprz

1. Składniki sosu przekładamy do makego słoika, zakrecamy i energicznie mieszamy.
2. Fasolkę mrożoną wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut, świeżą fasolkę gotujemy około 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski inkieszamy z miodem i sezamem.
3. Fasolkę wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy: podzielonego na kawałki łososia, pokrojone w plasterki pomidory, kulki mozzarelli. Posypujemy orzechami i pokewamy sosem musztardowym
4. Na wierzchu układamy cząstki obranej pomarańczy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz