środa, 24 stycznia 2018

Gryczanka na słodkie i sycące śniadanie

Kiedy dzień jest zimny i mokry dobrze jest rozpocząć go śniadaniem ciepłym, słodkim, sycącym i zdrowym. Oto propozycja na dziś. :-)

Śpiewająco w kuchni
Czekoladowe śniadanie

Składniki (na 2 porcje): 
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka migdałowego
2 suszone figi
łyżka kakao
łyżka masła orzechowego
pół mango pokrojonego w kostkę
garść nerkowców

1. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do rondla. Dodajemy wodę i pokrojone w cienkie paseczki figi. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem, pilnując, żeby kasza się nie przypaliła.
2. Kiedy kasza wchłonie całą wodę dodajemy kakao, masło orzechowe i mleko migdałowe. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut, cały czas mieszając.
3. Przekładamy do miseczek. Posypujemy mango i nerkowcami.
4. Kaszę można jeść również z sezonowymi owocami.
5. Spróbuj również na zimno, jako deser.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Musi być pyszna, uwielbiam takie zdrowe śniadanka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musimy koniecznie wypróbować ten przepis. Myślimy że nasz masła idealnie się wkomponują w gryczankę :) www.maslove.pl

    OdpowiedzUsuń