czwartek, 25 stycznia 2018

Szarlotka za kratkami

Zapach szarlotki to jeden ze smaczniejszych aromatów, jakie mogę sobie wyobrazić. Połączenie owoców z cynamonem i kruchym ciastem to zawsze przepis na udany deser.
W tym przepisie jabłka wsadzamy do piekarnika surowe, dlatego ważne jest, aby je dość drobno posiekać - wtedy po upieczeniu farsz nie będzie się rozpadał.
Śpiewająco w kuchni
Szarlotka za kratkami

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy
1 kg kwaskowatych jabłek
1 opakowanie cukru z wanilią
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
łyżeczka cynamonu

1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy około godziny w lodówce.
2. Smarujemy małą tortownicę i posypujemy ją mąką. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Nastawiamy piekarnik na 180 °C.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy jako spód i boki tortownicy.
4. Obieramy jabłka, oczyszczamy je z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rodzynki odlewamy i dodajemy do jabłek. Dokładamy cynamon, cukier, cukier waniliowy i mieszamy.
5. Całość wykładamy na ciasto.
6. Resztę ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski. Układamy z nich kratkę na cieście.
7. Pieczemy około 50 minut. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka przed wstawieniem do piekarnika


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz