piątek, 19 stycznia 2018

Jabłka pieczone faszerowane amarantusem

Kiedy nachodzi ochota na słodkie a wiemy, że kolejna czekoladka, albo ciastko to nie jest to, czego chce nasza smukła sylwetka, najlepszym rozwiązaniem jest pieczony owoc. Przygotowanie takiego specjału z reguły nie zabiera wiele czasu i nie wymaga wielkiego zachodu. Za to efekt jest zawsze bardzo smaczny.
Mamy zimę, więc jabłka to teraz owoc sezonowy. Zatem, do dzieła!

Śpiewająco w kuchni
Jabłka pieczone faszerowane

Składniki na 4 porcje:
4 jabłka
4 łyżki poppingu z amarantusa
łyżeczka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
łyżka suszonej żurawiny
limonka

1. Piekarnik nastawiamy na 190°C.
2. Jabłka myjemy, przekrawamy na połówki i wydrążamy środki. Skrapiamy limonką.
3. W miseczce mieszamy amarantus, orzechy, żurawinę i miód.
4. Farsz nakładamy w zagłębienia jabłek. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Podajemy gorące.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam pieczonego jabłka, musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń