środa, 28 czerwca 2017

Zielone szparagi w sosie z awokado

Krótki sezon na szparagi zawsze dopada mnie w najgorętszym, nauczycielskim okresie. Często orientuję się, że te pyszne patyczki są na straganach, kiedy juą prawie z nich znikają ;-)
Propozycja przystawki (dla czterech osób) lub lekkiego dania głównego (dla dwojga).
Przepyszne...
A może zamiast słonych paluszków, zdrowa przekąska w postaci paluszków szparagowych?
Śpiewająco w kuchni
Szparagi z sosem z awokado

Składniki:
pęczek szparagów zielonych
mały jogurt naturalny
dojrzałe awokado
koperek
curry
sól

1. Szparagi obieramy i gotujemy we wrzątku do miękkości (około 10 minut)
2. W międzyczasie przygotowujemy sos: obieramy awokado, usuwamy pestkę, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Łączymy z jogurtem. Koperek drobno kroimy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy całość solą i curry do smaku.
3. Szparagi wykładamy na talerze, polewamy sosem i od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz