poniedziałek, 26 czerwca 2017

Pyszna surówka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc na stole robi się kolorowo. Propozycja dość oryginalnej przystawki - połączenie  owoców z kapustą i curry może wzbudzić u co niektórych drobne zdziwienie. Zaręczam, że warto wypróbować ten przepis, szczególnie, jeśli lubicie tę aromatyczną przyprawę :-)
Jeśli nabraliscie ochoty na więcej truskawek w wydaniu wytrawnym, oto przepis na pyszną sałatkę z mozzarellą

Śpiewająco w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i truskawek

Składniki:
pół główki kapusty pekińskiej
30 dkg truskawek
3 łyżki orzechów ziemnych uprażonych na suchej patelni
mały jogurt naturalny
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka miodu
sól

1. Kapustę drobno szatkujemy i płuczemy. Lekko solimy i zostawiamy na 15 minut.
2. Truskawki płuczemy i czyścimy z szypułek. Kroimy w  grube plasterki.
3. Mieszamy kapustę z truskawkami.
4. Przygotowujemy sos z jogurtu, miodu, curry i szczypty soli. Polewamy nim surówkę. Posypujemy surówkę orzechami i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz