Czasem nawet kreatywni władcy kuchni chcą mieć trochę luzu i pójść na spacer ;-)
Obiecuję, że już niedługo pojawią się tu posty z młodymi warzywami i owocami, a tymczasem - do dzieła. :-)
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek |
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 dkg pieczarek
4 szalotki
25 dkg żółtego sera
tymianek
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia i formy
1. Obieramy ziemniaki i gotujemy około 20 minut na pół-twardo. Odcedzamy.
2. W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pieczarki. Po kilku minutach dorzucamy obrane i poszatkowane szalotki. Smażymy ok. 10 minut na dużym ogniu.
4. Ziemniaki kroimy w grube plastry i wykładamy do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypujemy listkami tymianku. Na ziemniaki kładziemy usmażone pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Żółty ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim obficie zapiekankę.
6. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut, aż ser się rozpuści.
Podajemy z sezonowymi surówkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz