środa, 15 maja 2013

Najprostsza na świecie zapiekanka ziemniaczana

Na straganach powoli zaczynają się pojawiać pierwsze nowalijki. Za chwilę wybuchnie sezon na szparagi i truskawki. A tutaj przekornie, potrawa na prawdę prosta w składzie i przygotowaniu. Doskonała na dzień, kiedy nie mamy ani czasu, ani weny na wymyślanie oryginalnych trzydaniowych posiłków.
Czasem nawet kreatywni władcy kuchni chcą mieć trochę luzu i pójść na spacer ;-)
Obiecuję, że już niedługo pojawią się tu posty z młodymi warzywami i owocami, a tymczasem - do dzieła. :-)

Śpiewająco w kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek



Składniki:
1 kg ziemniaków
50 dkg pieczarek
4 szalotki
25 dkg żółtego sera
tymianek
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia i formy

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy około 20 minut na pół-twardo. Odcedzamy. 
2. W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki. 
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pieczarki. Po kilku minutach dorzucamy obrane i poszatkowane szalotki. Smażymy ok. 10 minut na dużym ogniu.
4. Ziemniaki kroimy w grube plastry i wykładamy do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypujemy listkami tymianku. Na ziemniaki kładziemy usmażone pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Żółty ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim obficie zapiekankę.
6. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut, aż ser się rozpuści.
Podajemy z sezonowymi surówkami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz